Slávnostne odhalili pomník na hrobe sr. Margity Slachtovej pri príležitosti 140. výročia jej narodenia

Sr. Margita Slachtová, zakladateľka Spoločnosti sociálnych sestier a prvá poslankyňa maďarského parlamentu, sa narodila presne pred 140 rokmi, 18. septembra 1884. Pri príležitosti tohto výročia, takmer tri roky po opätovnom prenesení jej pozostatkov z USA a uložení v Maďarsku, sa na mieste jej hrobu v Národnom pamätníku v Budapešti uskutočnila slávnosť, ktorú zorganizovali Spoločnosť sociálnych sestier, Kresťanskodemokratická ľudová strana, Nadácia Istvána Barankovicsa a Národný pamiatkový ústav.

Sestry zastupujúce slovenskú provinciu SSS pri hrobe sr. Margity

Pomník postavený na jej pamiatku navrhol Attila Zsigmond, dizajnér a podpredseda Národného pamätného a spomienkového výboru, a požehnal ho Gábor Mohos, pomocný biskup ostrihomskej a budapeštianskej diecézy.

Na slávnosti sa zúčastnili príbuzní s. Margity Slachtovej, členky Spoločnosti sociálnych sestier z jednotlivých provincií, poslanci maďarského parlamentu a ďalší politickí predstavitelia. Hudobnú časť bohoslužby spestril spevácky zbor Katolíckeho školského strediska Patrona Hungariae.

S príhovormi vystúpili Zsolt Semjén, podpredseda vlády, Sr. Magdolna Kővári, SSS, generálna moderátorka Spoločnosti sociálnych sestier, Sr. Emma Németh, SSS, provinciálna predstavená maďarskej provincie, József Mészáros, predseda Nadácie Barankovics a Gábor Móczár, riaditeľ Národného pamiatkového ústavu.