Federačné projekty – leto

Spoločnosť sociálnych sestier bola založená v Budapešti v roku 1923. Rozvinula sa do troch vetví zjednotených vo Federácii: Budapešť (sestry pôsobia: Kuba, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko), Kalifornia Los Angeles (sestry pôsobia v USA, Mexiko, Taiwan a Filipíny), Kanada ( sestry pôsobia vo východnej a západnej Kanade).
Federácia ponúka federačné projekty v jednotlivých krajinách a  misiách kde sestry pôsobia.  Tento rok sa naše 4 sestry zúčastnili projektov na Kube a v Los Angeles. V príspevku su ponuknuté krátke svedectvá.

“Ja som sa zúčastnila denného tábora v Regis House, ktorý spravujú sestry pod vedením sr. Albertíny v Los Angeles. Každé ráno deti priviedli rodičia do tábora a okolo 16. 00 hod. si ich zasa vyzdvihli. Program, ktorý pripravovali animátori bol veľmi bohatý a aj my sme sa vďaka tomu zúčastnili rôznych aktivít, výletov a podujatí napr. vedecké múzeum, turistika, kúpalisko, basketbalový zápas, plavba loďou,…Atmosféra bola veľmi priateľská tiež sme si precvičili našu angličtinu. Po 16.00 hod. sme sa každý deň vrátili do komunity sestier naWesmoreland, kde sme sa podieľali na modlitbách, spoločnej večeri a tiež nám sestry spríjemňovali pobyt svojou prítomnosťou a výletom do Hollywoodu, Disneylandu,do kina…Bola tam sr. Renka, sr. Yurelis z Kuby a sr. Miri z Maďarska. Spolu s Marcelkou sme navštívili San Francisco a strávili sme tam jeden týždeň. Som za tento čas veľmi vďačná. Bola to úžasná medzinárodná skúsenosť. “ (sr. Anna)

 
 

“Počas lených prázdnin som sa zúčastnila federačného projektu v Campe Mariastella. Je to camp v lese cca 2 hod. od Los Angeles (LA) s bohatou históriou (76. ročník), ktorý vedú naše sestry. Išlo o pobytové tábory pre dievčatá cca 100 deti na jeden turnus: pondelok- sobota. Ubytovanie bolo veľmi jednoduché v chatkách, kde boli len postele, spoločné sprchy a nejaké lesné zvieratká. No proste “adventure”. Program bol veľmi pestrý: kúpanie, tanec, turistika, ručné dielne, príprava jedla v prírode, lukostrelba… Vek detí bol v rozpätí 6-15 rokov, rozdelené do 5. skupín. Deti sa tešili pobytu v tábore. Niektoré sa vracajú pravidelne každý rok. Zažili sme veľa zábavy. Najkrajším časom bol piatkový večer s názvom “campfire” – spoločenský program, ktorý pripravili jednotlivé skupiny. Bolo pekné vidieť ako sa skupinky zohrali počas týždňa a vytvorili tak malé spoločenstvo . Pre mňa bolo obohatením zažiť americký spôsob organizovania táborov, taktiež spoznanie života detí (častokrát z neúplných rodín alebo sociálne slabších rodín). Víkendy som trávila spolu s ostatnými sestrami, ktoré sa zúčastnili federačných projektov v LA. Cez skúsenosť  medzinárodnej komunity,  som si uvedomila bohatosť našej Spoločnosti, dar medzinárodnosti, odlišnosti kultúr, darov a chariziem jednotlivých sestier a pritom jedného Ducha Spoločnosti sociálnych sestier.” (sr. Marcela)

Viac foto vo fotogalérii